Доходността на имотите у нас достига 18% на година

Покупателната способност на българина е каквато беше през 82-ра година, обясни Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи

Доходността от имотите у нас може да достигне 18% на година, коментира Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи. Това се случи на дискусия за тенденциите на пазара на недвижими имоти в рамките на изложение Архитектурно-строителна седмица от 25 до 28 март 2020 година. Доходността от инвестицията се движи средно около 5% на годишна база, капиталовата доходност е около 7%. Ако парите се съхраняват в банка, доходността от 12% вече може да достигне 18%. Покупателната способност е каквато беше през 82-ра година, обясни Георги Шопов. Формира се от  средната работна заплата върху  стойността на имота, в България е 0,8 %, докато в Европа е средно 0,1%.

Този факт е положителна новина и това е нещо, което не трябва да вземаме като пример от другите страни, обясни Шопов. Причината за ниския процент на покупателна способност е, че банките изкупуват имотите на спекулативни цени и продават след това на по-високи, което не бива да позволяваме да се случи и у нас. В Истанбул всяка година общината регулира пазара и пуска на частния капитал определени терени, което определя добри цени за квадратен метър за много хубави и добре уредени в рамките на града комплекси, уточни Шопов. Инвеститорите там печелят преди всичко от оборот.

Близо 6% умерен ръст на пазара на недвижими имоти, отбелязва като тенденция инж. Любомир Чавдаров от Контракт Сити. Много важно е в следкризисния период, когато ръст от 3-5% е умерен, заплатите да растат и административната тежест да намалява, коментира още Чавдаров.

Клиентът е все по-подготвен да прави информиран избор, информира Ирина Кънева, търговски и маркетинг директор на BLD. Той е готов да добави цена, но да получи по-висока добавена стойност. Има ръст на пазара в средния и висок клас имоти. Наблюдава се ренесанс на килера, на големите кухни, на повечето стаи, на увеличаване на персонала за поддръжка на дома, коментира Кънева.

В много случаи инвеститорите създават локация.

Националната асоциация на строителните предприемачи засегна темата за проблемите с околното пространство, инфраструктура и облика на жилищните квартали. Няма презастрояване, има хаос, коментираха от асоциацията. Оттам засегнаха също темата как административната тежест се отразява на цените на имотите. Участниците обсъдиха също проблемите, спъващи развитието на строителното предприемачество и негативите за обществото.

В събитието се включи ас. проф. Niki Founta от Янинския университет и представи биоклиматичната архитектура в Гърция.