Устойчивост – ключовата дума в сектор „Строителство“

Браншът и тенденциите се срещнаха от 25 до 28 февруари на Архитектурно-строителна седмица 2020

Над 200 компании. Общо 10 000 кв.м изложбена площ, щандове изпълнени с иновации и десетки съпътстващи събития, посветени на строителния сектор. Такава бе обстановката на юбилейното 20-о издание на международното строително бизнес изложение Архитектурно-строителна седмица, което се проведе в Интер Експо Център от 25 до 28 февруари.

Отразявайки пряко тенденциите, Архитектурно-строителна седмица очерта устойчивите измерения в сектора. Най-мащабното издание за последното десетилетие увеличи мащабите си до 10 000 кв.м изложбена площ. В бизнес събитието се включиха над 200 фирми от България, Турция, Италия, Германия, Румъния и др. Стотиците представени брандове предизвикаха интереса на над 7000 предприемачи, инвеститори, архитекти, инженери, строители, проектанти, дизайнери, преподаватели и представители на бизнеса от България и чужбина. Всички те извлякоха максимума от присъствието си благодарение на прецизното тематично обособяване. В Архитектурно-строителна седмица се разгърнаха секторитe „Вътрешни довършителни работи“, „Врати, прозорци, фасади и дървени къщи“, „Груб строеж, външни довършителни дейности, вертикално планиране и ландшафт, индустриално строителство и оборудване“, „ОВК, сградна автоматизация, софтуер и Smart решения”.

„По време на кампанията получихме регистрации за посещение от Холандия, Испания, Турция, Гърция, Северна Македония, Румъния, Косово, Кипър, Италия, Австрия, Чехия, Полша, Ирландия и др.“, коментират организаторите.

Архитектурно-строителна седмица и значението ѝ

„Архитектурно-строителна седмица се утвърди като професионална арена, в която да обменяме опит и идеи“. Това бяха част от думите, с които зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев откри изложението. От официалната трибуна той определи и основните приоритети пред сектора, сред които – дигитализацията.

Според Валентин Йовев внедряването на цифровите технологии ще доведе до голямо качество и ще промени нагласите на преките чуждестранни инвеститори. Ключовото значение на бизнес форума подчерта и управителят на Интер Експо Център – Ивайло Иванов. „Архитектурно-строителна седмица е сред емблематичните изложения в календара на Интер Експо Център“, каза той, напомняйки, че за последните пет години изложението е увеличило мащабите си близо четири пъти.

Предпочитано място за професионалните събития

Архитектурно-строителна седмица затвърди репутацията си на платформа за осъществяване и утвърждаване на професионалните събития за сектора. Четирите дни предложиха динамична съпътстваща програма, в която активно се включиха водещите браншови организации, компаниите – участници и организаторите.

Дигитализацията, законодателството и инвестиционният процес бяха фокус на мащабна тридневна кръгла маса, организирана от Камарата на архитектите в България с участието на Камарата на строителите в България и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Дигитализацията бе акцент и в презентация на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Представени бяха световните брандове на Мессе Франкфурт Light + Building и ISH, посветени съответно на осветлението, сградните технологии и услугите за строителството и отговорното управление на водата и енергията в сградите. 

Възможностите за инвестициите у нас разкри НК Индустриални зони, а Националната асоциация на строителните предприемачи спря вниманието върху тенденциите на пазара на жилищните имоти, инфраструктурата, облика на жилищните квартали, проблемите и др. Със значението на звукоизолацията и различните решения ни запозна Българска асоциация за изолации в строителството. Управителния си съвет проведе КАБ.

Сред основните акценти бяха отоплението, климатизацията, сградната автоматизация и Smart решенията. Професионални събития засегнаха хибридните решения за ОВК системи, противопожарните, изолационни и вентилационни решения, железния силикат, системите за сградна и домашна автоматизация, екологични и природосъобразни решения, климатизацията, енергийната ефективност, технологични възможности за деклариране на тол таксите, хидроизолацията.

За да бъде успешно, всяко изложение трябва да съчетава прецизност в тематичното обособяване, активна подготовка и професионална съпътстваща програма, в която активно се включват браншовите организации, участниците и организаторите. Това ни доказа Архитектурно-строителна седмица 2020, която ще продължи да надгражда заложената концепция, да разширява профила си и да обединява сектора и на следващото си издание – през 2021 г.