21 100 души посетиха изложенията на строителството, едрата строителна техника, мебелната и дървообработващата промишленост през април

Архитектурно-строителна седмица, АТЕСТ Експо и ТЕХНОМЕБЕЛ са сред форматите, които утвърждават България на глобалната бизнес-карта

ръст

Ако дейността Ви е в сферата на дървообработващата и мебелната промишленост или строителството и едрогабаритната техника, напълно възможно е да сте сред всички 21 100 души, които през изминалия месец април посетиха Интер Експо Център. Международният изложбен и конгресен център отвори от 3 до 6 април врати за бизнес изложенията Архитектурно-строителна седмица и АТЕСТ Експо, а от 23 до 26-и - за ТЕХНОМЕБЕЛ, и утвърди статуса на България като незаобиколим фактор за бизнеса на регионално и глобално ниво. 

„Всяко от трите бизнес изложения отчете осезаем ръст“, отбелязват организаторите. Зад успешния формат на ТЕХНОМЕБЕЛ стоят Интер Експо Център и Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП). А Архитектурно-строителна седмица и АТЕСТ Експо се реализират с усилията на Интер Експо Център и Асоциацията на търговците на едра строителна техника (АТЕСТ). 

Площите на Интер Експо Център – изпълнени до краен предел 

В най-големите си мащаби от 15 години насам се разгърна Архитектурно-строителна седмица, заедно с АТЕСТ Експо и Green Energy. От 3 до 6 април форматът събра в Интер Експо Център 14 100 посетители, които откриха нови продукти, технологии, иновации и бизнес-перспективи в сферите на строителството, едрогабаритната техника и енергийната ефективност.  

210 изложители от България, Франция, Испания, Китай, Полша, Украйна, Турция, Гърция и Румъния заеха 17000 кв.м. Архитектурно-строителна седмица предложи най-новото при довършителните дейности, вратите, прозорците и фасадите, софтуера, различните материали, стоманени и дървени конструкции, строителното оборудване и механизацията, ландшафтните и индустриалните решения. Green Energy предложи продукти и ноухау за енергийната ефективност, възобноваемата енергия и рециклирането, Smart системите, термоенергията, управлението на отпадъци и рециклирането и др. 

В още по-големите мащаби на АТЕСТ Експо 2024 публиката откри земекопна техника, преси, вибрационни чукове, сондажни платформи, багери, грейдери, булдозери, шредери, товарачи, кранове, вишки, минно оборудване и др. 

Устойчиво развитие и големи перспективи 

Мебелната и дървообработващата промишленост е сред секторите, които се развиват устойчиво през последните години. Признанието за икономическия сегмент дойде по време на официалното откриване на 10-ото юбилейно издание на ТЕХНОМЕБЕЛ, в което се включиха заместник-министрите на икономиката, Давид Сукалински, и на земеделието и храните - Мирослав Маринов. Акцент бе поставен и върху устойчивото управление на горите и нуждата за насърчаване на използването на сертифицирана дървесина и преработването ѝ в българските мебелни и дървообработващи предприятия. 

В ТЕХНОМЕБЕЛ 2024 сили обединиха над 100 изложители, представящи 300 водещи бранда от сегментите на сектора, създаващ 3% от добавената стойност в индустрията и осигуряващ работни места за над 30 000. 

Над 7000 бяха посетителите от България, Германия, Турция, Гърция, Австрия, Италия, Македония, Полша, Унгария, и др. „Най-голям е процентът на посетителите от производството, търговията, дистрибуцията и туризма“, информират организаторите. Следват тези с профил „дизайн и проектиране“, собственици и мениджъри намебелни магазини, представители на дърводобивни и дървопреработващи компании, преподаватели, студенти и др.

Поредица от събития 

Бизнес форматът прие ключови съпътстващи събития. На 4 април в Зала 5 се проведоха мащабните ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023, организирани от сп. ОЩЕ ЗА КЪЩАТА, THE BUILDING и CITYBUILD.BG, в партньорство с Интер Експо Център. За 10-и път с престижните награди бяха отличени най-добрите продукти в архитектурата, урбанизма и ландшафтния дизайн в България.  

В същия ден, в зала Витоша, вниманието на 300 души приковаха отличията Бранд на България. Наградени бяха брандове с принос за българската икономика. Организираната от предаване Брандовете на България по ТВ1 церемония, с главното партньорство на Интер Експо Център, отличи фирми в строителството, предприемачеството, бизнеса, иновациите и др. Съществен бе дискусионният панел „Бъдеще и перспективи пред Брандовете на България“. Ключово в него бе участието на управителя на Интер Експо Център, Ивайло Иванов, който бе и председател на комисията по оценяване. 

С цялата си енергия в изложенията се включиха партньрите–браншовите организации: Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), Камара на строителите в България (КСБ), Камарата на архитектите в България (КАБ), Асоциация на търговците на едра строитена техника (АТЕСТ), Българска асоциация изолации в строителството (БАИС), Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) 

Посетителите проследиха мненията на експерти от много направления в строителството чрез поредицата от дискусии и конференции. Сред тях бе „Възможности и перспективи пред компаниите от сектора“, реализирано от КСБ. БАИС презентира „Ръководство за проектиране и изпълнение на топлоизолационни системи на сгради“, КИИП проведе кръгла маса „Енергийната ефективност – предизвикателства, възможности, проблеми“. 

Отбелязвайки положителни трендове, изданията на ТЕХНОМЕБЕЛ, Архитектурно-строителна седмица и АТЕСТ Експо за пореден път доказаха ключовото значение на международните изложения за развитие на бизнеса. „Изложенията са незаменима платформа, съчетаваща иновации, присъствие на най-високо мениджърско ниво на регионални и световни компании, среща с експерти и визия за бъдещето“, споделят организаторите. Скоро предстои те да обявят датите и за следващите издания на бизнес форматите.